Sjekk også vår side på Facebook.

God helse og trygghet for ditt dyr


Hos oss er friske dyr og fornøyde dyreeiere vårt primære fokus, og derfor tilbyr vi VetPlan.
VetPlan er en skreddersydd helseplan med forebyggende tjenester og behandlinger som er med på å holde hunden din ved god helse, og som reduserer risikoen for alvorlige helseproblemer. VetPlan gir i tillegg god rabatt på ytterligere tjenester og behandlinger, samtidig som den bidrar til en regelmessig og nær dialog med din veterinær og dyrepleier.

VetPlan betales via et fast månedsbeløp. I utlandet har slike helseplaner blitt tilbudt i flere år, til dyreeieres store glede.

 

 

   

Tannbehandling er et av våre hovedfokusområder, og vi tør påstå at vi har fått god erfaring med tannbehandling av hund og katt! Begge veterinærene har flere fordypningskurs i tannbehandling, bl.a. fra Accesia Academy i Sverige.

                              

Alle våre dyrlegeassistenter har kurs i anestesi, og har god erfaring i å assistere ved narkoser. I tillegg har Renate fullført kursene til dyretannpleier ved Accesia Academy, og Ann-Helen har kurs i tanndyrepleie fra JFA.

Vi har et eget rom for tannbehandlinger, innredet med gass-anestesi og tann-røntgenapparat. Årsaken til at vi har valgt gass-anestesi, er at dette ofte regnes som den tryggeste formen for narkose. I tillegg vil en tube i halsen sikre frie luftveier. Vi legger også stor vekt på riktig og godt utstyr, og har bl.a. et ekstra lite tannbor for de aller minste pasientene.

Tannproblemer er en av de vanligste lidelsene hos hund og katt, og nær sagt ALLE dyr vil trenge tannpleie i løpet av livet. Vi tilbyr derfor GRATIS munnhulekontroll (husk likevel timebestilling). Her vil en veterinær vurdere om dyret trenger tannbehandling, og vil kunne avtale videre time for tannrens/tanntrekk.

Ved tannbehandling er det viktig at dyret har fastet i 8 timer før narkosen, men vann skal alltid være tilgjengelig hjemme. Det er ikke nødvendig å faste før en kontroll av munnhulen, da dette gjøres på våkne dyr.

 

 

 

Vaksine
Vi anbefaler å vaksinere katter mot katteinfluensa og kattepest.
Den første vaksinen gis ved 8-12 ukers alder, og skal gjentas etter 3-4 uker. Deretter skal kattene revaksineres en gang i året.

Katter som er utsatt for stort smittepress, f.eks. ved at de ofte er på utstilling, kan også vaksineres mot klamydia og felin leukemi.

 

 

 

Kastrering/sterilisering
Alle katter som ikke skal brukes i avl, bør kastreres/steriliseres.
Dette kan man gjøre fra katten er 5-6 måneder gammel.

NB: Vi fraråder alle å gi katten P-piller, da dette øker risikoen for jursvulster, diabetes og livmorbetennelse.

 

 

I/D-chip
Alle katter bør i/d-merkes med chip.
Dette for at man skal kunne kontakte eieren om katten blir funnet av noen andre eller blir skadet.

  

 

 

Markekurer
Kattunger er ofte smittet med spolorm via moren, og bør derfor få markekurer fra 2 ukers alder. Deretter gis jevnlig markekur i det første halve året.

For voksne katter kan man enten levere inn avføringsprøve eller behandle med markekur 2-4 ganger i året.

 

 

Flåttmiddel
Flåtten kan være bærer av to sykdommer som heter borreliose og anaplasmose, som kan smitte både dyr og mennesker. Vi anbefaler derfor å gi katten flåttmiddel i sommerhalvåret for å redusere risikoen for flåttbitt. Flåttmiddel er reseptbelagt og fås kjøpt på apoteket.

 

 

Tenner
Det er å lurt å pusse tennene til katten daglig! Det viktigste er den mekaniske delen ved å pusse tennene, men det finnes også ulike tannkremer for katter, for eksempel bucacat. Den smaker godt, samt at den inneholder enzymer som er med på å forebygge at det dannes tannstein.            

Det dannes mindre tannstein av tørrfór enn våtfór. Det finnes også eget fór som "sliper" tennene.                 Har katten først fått tannstein, må dette fjernes med tannlegeutstyr hos veterinær.

Tenner bør sjekkes minst 1 gang i året, gjerne samtidig med den årlige vaksinen.

Godt og sunt fór
Et langt og friskt liv er bl.a. avhengig av et sunt kosthold.

Derfor er det viktig at man velger et godt merke på fóret, og at man kjøper fór enten i dyrebutikk eller hos veterinær. Velger man å gi katten litt våtfór ved siden av, er det viktig at man likevel hoder seg til samme kvalitet.

 

 

Pelsstell
Katter med lang pels må børstes hver dag. Får katten problemer med hårballer, kan man prøve et eget fór som hjelper for dette. Det finnes også kattemalt som kan hjelpe mot hårballer.

Har pelsen blitt helt tovet, hender det at den eneste løsningen er at katten må soves ned for å bli barbert.

 

 

Utenlandsreiser
Man må alltid sjekke med ambassaden til det landet man vil reise til, for å undersøke hvilke regler som gjelder for å kunne ta med seg en katt fra Norge. De norske reglene gjelder for innførsel av dyr inn til Norge igjen.

Generelt er det slik at om man ønsker å ta med katten på ferie i EU-land, må katten vaksineres mot rabies. I tillegg må katten må være i/d-merket, og få et eget pass.

Det er ikke krav om rabies-vaksine for å reise til Sverige.

Vi anbefaler at katten behandles mot revens lille bendelorm hvis den går ute.

 

 

Klør
Katter som går ute skal man normalt ikke klippe klørne på, da de trenger klørne for å klatre i trær, forsvare seg etc..

Men noen katter får svært lange klør som i verste fall kan vokse inn i poten igjen, og disse katten må få klippet klørne sine regelmessig.

 

 

Seniorsjekk
Vi anbefaler at alle katter over 10 år tar en seniorsjekk med blodprøve. Dette for å undersøke funksjonen til indre organer som lever og nyrer. Jo tidligere man oppdager problemer, jo tidligere kan man starte forebygging med bl.a. veterinærfór.

 

 

Forsikring
Alle katter bør forsikres med tanke på sykdom eller ulykke. Det er viktig at forsikringen også gjelder etter at katten har fylt 10 år, og beløpet bør være minst 25.000.

Vi opplever ofte at uforsikrede katter ikke får den optimale behandling da kostnaden kan bli for stor.

 

 Last ned PDF-versjon her.

Mattilsynet: Veiledning om hold av katt

 

Vaksiner
Vi anbefaler at alle hunder vaksineres mot parvo (hundepest), valpesyke, smittsom hepatitt og kennelhoste. 

Første vaksine gis ved 7-8 ukers alder, deretter gjentas dette ved 12 og 16 ukers alder. Neste vaksine gis ved ett års alder. For parvo, valpesyke og smittsom hepatitt holder det så med en vaksine hvert 3. år, mens det fortsatt er nødvendig å vaksinere mot kennelhoste en gang i året.

 

Markekurer
Spolorm er den vanligste innvollsparasitten hos hund i Norge, og de fleste nyfødte valper er smittet fra moren. Valper skal derfor få markekur i sin 3, 6 og 9. leveuke. Deretter bør valpen få markekur ved 3 og 6 måneders alder. Voksne hunder bør levere inn avføringsprøve en gang i året, alternativt kan man behandle hunden med markekur 1-2 ganger i året. De bør da behandles med et preparat som virker mot spolorm, bendelorm og hakeorm.

 

Flåttmiddel
Flått er et midd-dyr som suger blod av dyr og mennesker. Flåtten kan også være bærer av alvorlige sykdommer som borreliose og TBE (skogflåttoverført hjernebetennelse). Flåtten trenger minst 5+ grader for å være aktiv, og flåttsesongen varer gjerne fra april til november. Vi anbefaler at man kjøper medikamenter på apotek med resept fra veterinær. Det finnes alternative preparater i dyrebutikker, men en viktig forskjell er at disse ikke inneholder godkjente medisinske stoffer, og at kravet til kontroll og dokumentasjon er mye lavere enn for reseptbelagte preparater.

 

Tenner
Melketenner felles som regel ved 4-5 måneders alder. Det er viktig å passe på at særlig melkehjørnetennene ramler ut som de skal. Blir melketennene sittende igjen etter at de permanente tennene har kommet, kan det føre til feilstilling av de nye tennene. Det er derfor lurt å venne valpen til at man får lov til å titte på tennene helt fra den er liten.

 

Tannstein
Som på oss mennesker dannes tannstein hele tiden på alle hunder, men små raser er mer plaget enn større raser. Det viktigste man kan gjøre for å forebygge, er å pusse tennene. Det finnes egen tannkrem til hunder, og man kan enten kjøpe tannbørste i dyrebutikk eller liten barnetannbørste på matbutikken.  Det er lurt å venne valpen til å ha tannbørsten i munnen fra den er liten, selv om selve tannpussingen gjerne kan vente til valpen er ferdig med tannfellingen.

 

Ører
Normale, friske ører skal man ikke rense for ofte, og man skal heller ikke bruke Q-tips nede i øregangen. Lukter ørene vondt eller blir røde, og det dannes mye ørevoks, skal dette sjekkes av veterinær. Dette er fordi ørebetennelse som regel skyldes en oppblomstring av bakterier og sopp, og derfor krever en medisinsk behandling. Hunder som får hyppige tilbakefall, har ofte allergi som underliggende årsak.

Dersom hunden har mye hår foran og i øregangene, må nappe ørene.

 

Kloklipp
Alle bør trene kloklipp med valpen helt fra den er liten. Det er bedre å klippe lite og ofte, slik at valpen vennes til å sitte stille mens man klipper.
Det er viktig at klørne holdes korte, slik at hunden ikke går «på tærne». Lange klør kan også vokse helt rundt og inn i potene igjen, slik at hunden får stygge sår.

 

Shampo
Når man vasker hunden, er det viktig å bruke egen shampo til hund, og ikke til mennesker. Dette er fordi fettlaget i hud og hår er veldig forskjellig mellom hund og mennesker.

 

Fór
Kjøper man et fór av høy kvalitet, vil dette inneholde alle ernæringsstoffer som aminosyrer, vitaminer og mineraler i riktig mengde til hunden. Man skal derfor ikke gi ekstra beinmel, eggeplommer, vitaminer etc., da dette vil ødelegge balansen i fóret. Unntaket kan være fiskeolje hvis hunden er tørr i pelsen.

 

Forgiftning
Hunder skal ikke spise sjokolade, løk eller druer. Xylitol er et søtningsstoff i tyggegummi som kan gi leversvikt.

Det finnes en del planter som er giftige for hunder, bl.a. rhododendron, barlind, liljekonvall og eføy.

Paracetamol og iburofen er giftig for hunder, og skulle hunden ha spist dette, er det viktig å kontakte veterinær umiddelbart! Mer informasjon finnes hos giftinformasjonen.

 

Leker
Det er en naturlig del av valpens utvikling at den tygger og biter på alt! Det er derfor viktig at å passe på at den ikke svelger hele biter av gummi eller lange tråder, da dette kan sette seg fast i magen. Vi anbefaler heller ikke at man gir bein til hunden, da dette også kan sette seg fast, eller skade mage og tarm. Pass også på at hunden ikke spiser på barnas leker eller undertøy!

Kast aldri pinner til hunden, da dette lett kan føre til skader i munn og svelg!

 

 

  

Trening og mosjon
Valper tolererer dårlig ensidig bruk av muskler og skjelett. Det er derfor fint å leke i hagen eller løpe løs i skogen, men vær forsiktig med lange turer i bånd til hunden er moden nok for dette.

Valper vokser raskt, men skjelettet bruker lang tid på å modnes og bli sterkt. Valper i 3-6 måneders alder er derfor ganske skjøre, og et uheldig fall fra sofa eller seng kan være nok til et beinbrudd. Vent også med sykkelturer til hunden er to år.

 

Reisesyke
Mange valper blir lett kvalme ved bilturer. Vi anbefaler å ha hunden i et bur, samt å prøve Adaptil. Dette er et duftferomon som motvirker stress.

 

Tordenvær
Igjen anbefaler vi å prøve Adaptil. Ofte hjelper det at vi som eier er rolige, og på nyttårsaften kan man gjerne gå en lang tur med hunden slik at den blir trøtt. Hunden bør oppholde seg i et rom hvor den ikke ser rakettene, og man kan gjerne sette på litt musikk. Det finnes også en CD hvor man gradvis venner hunden til å tolerere høye lyder. Det finnes nå også et veterinærpreparat som heter Sileo, som er angstdempende ved fobi for høye lyder.

 

Forsikring
Vi anbefaler alle å forsikre dyrene sine. Det finnes flere gode selskaper, men pass på at det dekker sykdom, ikke bare livsforsikring, og at det fortsatt gjelder etter at hunden har fylt 10 år. Forsikringssummen bør helst være       kr 50 000.

 

 

 

 

Hund:


Vi anbefaler at valper vaksineres når de er 7-8, 12 og 16 uker gamle. Deretter anbefaler vi vaksinering ved 1 års alder, og så årlig etter dette.

Alle voksne hunder bør vaksineres hvert år mot kennelhoste, og hvert 3. år for parvo-virus, valpesyke og smittsom hepatitt.

De ulike vaksinene:
Nobivac Pi: Dette er en vaksine mot kennelhoste. Kennelhoste er en virus-sykdom er svært vanlig, og som smitter via dråpesmitte. Den kjennetegnes av dyp hoste, og at hundene ofte brekker opp slim, og kan vare i flere uker.

Nobivac BbPi: Dette er en vaksine som sprøytes opp i nesen, og som også beskytter mot kennelhoste. I tillegg til å beskytte mot parainfluensa-virus, beskytter den også mot bakterien Bordetella bronchiseptica, som ofte kan føre til sekundære infeksjoner. Dette er derfor en mer «bred-spektret» vaksine. Noen hunder kan bli litt hovne i slimhinnene i snuten etter vaksinering, og vi er derfor forsiktige med å bruke denne vaksinen på valper, små hunderaser og raser som har kort snute.

Både Nobivac Pi og Nobivac BbPi må gjentas hvert år.

 

Nobivac Parvo: Dette er en vaksine mot parvo-virus, også ofte kalt hundepest. Dette er en sykdom som kan føre til høy feber, oppkast og blodig diare, og dødeligheten er høy. Heldigvis er denne sykdommen svært sjelden i Norge, men den forekommer i andre land i Europa.

Nobivac DHPPi: Dette er en vaksine som beskytter mot parvo-virus, valpesyke, smittsom hepatitt (leverbetennelse) og kennelhoste.

Nobivac DHP: Denne vaksinen beskytter mot parvo-virus, valpesyke og smittsom hepatitt (leverbetennelse). Denne vaksinen brukes sammen med Nobivac BbPi.

Hundene skal vaksineres mot parvo-virus, valpesyke og smittsom hepatitt (leverbetennelse) som valper, deretter ved 1 års alder og så hvert 3. år.

  

Merial Rabisin: Dette er en vaksine mot rabies-virus. Denne vaksinen kreves for dyr som skal reise til utlandet, med unntak av Sverige. Første vaksine kan gis ved fylte 12- ukers alder, deretter gjentas etter 1 år, og så hvert 3. år etter dette.

NB: Denne vaksinen kan ikke gis samtidig som andre vaksiner, og det må gå 14 dager både før og etter rabies-vaksinene før hunden kan få andre vaksiner.
Noen ganger kan det bli en liten kul på størrelse med ert på injeksjonsstedet. Dette er en lokal reaksjon på vaksinen, og går vanligvis bort etter et par uker. Noen hunder kan bli litt ømme på injeksjonsstedet.

Nobivac L4: Dette er en vaksine mot leptospirose hos hund.
Grunnvaksinering består av to vaksiner som blir gitt med 4 ukers mellomrom. Deretter skal hunden vaksineres årlig. Denne vaksinen kan gis samtidig som den vanlige års-vaksinen.

Leptospirose er en bakteriesykdom som kan smitte husdyr, ville dyr og mennesker. Sykdommen er relativt vanlig i Middelhavslandene, og er sjelden i Norge. Smitte skjer ved at bakterien skilles ut i urin fra syke dyr, og smitter ved at enten urin eller forurenset vann kommer i kontakt med slimhinner, som f.eks øyne, nese og munn, eller via rifter i huden.

Vanlige symptomer er oppkast, diaré og nedsatt allmenntilstand. Uten behandling kan sykdommen være dødelig.

Det anbefales derfor at alle hunder som skal reise til land med tropisk eller temperert klima vaksineres mot denne sykdommen.

 

 

Katt:

Vi anbefaler at alle katter vaksineres ved 12- og 16 ukers alder, deretter skal kattene vaksineres årlig. Dersom det er stort smittepress eller spesielle ønsker, kan kattunger vaksineres så tidlig som ved 8 ukers alder. Selv innekatter kan bli smittet via eierens klær og sko, og vi anbefaler dersom at også innekatter vaksineres.

 

 

Pure-vax Rcp: Dette er en vaksine mot kattepest (felin panleukopeni) og katte-influensa (felin viral rhinotrakeitt og felin calicivirus-infeksjon.)

Felin Panleukopeni ligner hundens parvo-virus, og fører til høy feber, sterkt nedsatt allmenntilstand,  oppkast og blodig diare, og dødeligheten er høy, spesielt blant unge individer. Heldigvis er denne sykdommen sjelden i Norge, men smitte forekommer også her. Viruset er svært motstandsdyktig, og kan overleve flere år i miljøet. Vi anbefaler derfor også at innekatter vaksineres, da eieren kan få med smitte hjem via klær eller sko.

Katte-influensa forårsakes calici og herpes-virus, og fører til infeksjon i luftveiene, øyne og i munnhulen til katter. Sykdommen er veldig smittsom, og vanlige symptomer er høy feber, nedsatt allmenntilstand og nedsatt apetitt, gult til grønt sekret fra øyne og nese, pusteproblemer og sår på tungen, hornhinnen på øynene eller på selve nesetippen.

Dessverre er det mange katter som ikke er vaksinert, og denne sykdommen er ganske vanlig i Norge.

Pure-vax RcpCh: Denne vaksinen inkluderer chlamydia- bakterien, i tillegg til kattepest og katteinfluensa. Chlamydia er en bakterie som kan medvirke til katte-influena, og fører først og fremst til infeksjon av slimhinnene i øyelokkene (konjunktivitt). Det kan også føre til snørr fra nesebor, nysing og hoste. Sykdommer en mest vanlig i hushold med mange katter og på katte-pensjonat.
Selv om chlamydia felis- bakterien har vært påvist i mage/tarm og i kjønnsorganer hos katt, er det ikke klarlagt om denne bakterien kan føre til reproduksjonssykdommer hos katt. 

 

 

 

© 2022 Nedre Glomma Dyreklinikk AS. Organisasjonsnummer: 915 846 149 | Personvernerklæring