Sjekk også vår side på Facebook.

Vaksiner
Vi anbefaler at alle hunder vaksineres mot parvo (hundepest), valpesyke, smittsom hepatitt og kennelhoste. 

Første vaksine gis ved 7-8 ukers alder, deretter gjentas dette ved 12 og 16 ukers alder. Neste vaksine gis ved ett års alder. For parvo, valpesyke og smittsom hepatitt holder det så med en vaksine hvert 3. år, mens det fortsatt er nødvendig å vaksinere mot kennelhoste en gang i året.

 

Markekurer
Spolorm er den vanligste innvollsparasitten hos hund i Norge, og de fleste nyfødte valper er smittet fra moren. Valper skal derfor få markekur i sin 3, 6 og 9. leveuke. Deretter bør valpen få markekur ved 3 og 6 måneders alder. Voksne hunder bør levere inn avføringsprøve en gang i året, alternativt kan man behandle hunden med markekur 1-2 ganger i året. De bør da behandles med et preparat som virker mot spolorm, bendelorm og hakeorm.

 

Flåttmiddel
Flått er et midd-dyr som suger blod av dyr og mennesker. Flåtten kan også være bærer av alvorlige sykdommer som borreliose og TBE (skogflåttoverført hjernebetennelse). Flåtten trenger minst 5+ grader for å være aktiv, og flåttsesongen varer gjerne fra april til november. Vi anbefaler at man kjøper medikamenter på apotek med resept fra veterinær. Det finnes alternative preparater i dyrebutikker, men en viktig forskjell er at disse ikke inneholder godkjente medisinske stoffer, og at kravet til kontroll og dokumentasjon er mye lavere enn for reseptbelagte preparater.

 

Tenner
Melketenner felles som regel ved 4-5 måneders alder. Det er viktig å passe på at særlig melkehjørnetennene ramler ut som de skal. Blir melketennene sittende igjen etter at de permanente tennene har kommet, kan det føre til feilstilling av de nye tennene. Det er derfor lurt å venne valpen til at man får lov til å titte på tennene helt fra den er liten.

 

Tannstein
Som på oss mennesker dannes tannstein hele tiden på alle hunder, men små raser er mer plaget enn større raser. Det viktigste man kan gjøre for å forebygge, er å pusse tennene. Det finnes egen tannkrem til hunder, og man kan enten kjøpe tannbørste i dyrebutikk eller liten barnetannbørste på matbutikken.  Det er lurt å venne valpen til å ha tannbørsten i munnen fra den er liten, selv om selve tannpussingen gjerne kan vente til valpen er ferdig med tannfellingen.

 

Ører
Normale, friske ører skal man ikke rense for ofte, og man skal heller ikke bruke Q-tips nede i øregangen. Lukter ørene vondt eller blir røde, og det dannes mye ørevoks, skal dette sjekkes av veterinær. Dette er fordi ørebetennelse som regel skyldes en oppblomstring av bakterier og sopp, og derfor krever en medisinsk behandling. Hunder som får hyppige tilbakefall, har ofte allergi som underliggende årsak.

Dersom hunden har mye hår foran og i øregangene, må nappe ørene.

 

Kloklipp
Alle bør trene kloklipp med valpen helt fra den er liten. Det er bedre å klippe lite og ofte, slik at valpen vennes til å sitte stille mens man klipper.
Det er viktig at klørne holdes korte, slik at hunden ikke går «på tærne». Lange klør kan også vokse helt rundt og inn i potene igjen, slik at hunden får stygge sår.

 

Shampo
Når man vasker hunden, er det viktig å bruke egen shampo til hund, og ikke til mennesker. Dette er fordi fettlaget i hud og hår er veldig forskjellig mellom hund og mennesker.

 

Fór
Kjøper man et fór av høy kvalitet, vil dette inneholde alle ernæringsstoffer som aminosyrer, vitaminer og mineraler i riktig mengde til hunden. Man skal derfor ikke gi ekstra beinmel, eggeplommer, vitaminer etc., da dette vil ødelegge balansen i fóret. Unntaket kan være fiskeolje hvis hunden er tørr i pelsen.

 

Forgiftning
Hunder skal ikke spise sjokolade, løk eller druer. Xylitol er et søtningsstoff i tyggegummi som kan gi leversvikt.

Det finnes en del planter som er giftige for hunder, bl.a. rhododendron, barlind, liljekonvall og eføy.

Paracetamol og iburofen er giftig for hunder, og skulle hunden ha spist dette, er det viktig å kontakte veterinær umiddelbart! Mer informasjon finnes hos giftinformasjonen.

 

Leker
Det er en naturlig del av valpens utvikling at den tygger og biter på alt! Det er derfor viktig at å passe på at den ikke svelger hele biter av gummi eller lange tråder, da dette kan sette seg fast i magen. Vi anbefaler heller ikke at man gir bein til hunden, da dette også kan sette seg fast, eller skade mage og tarm. Pass også på at hunden ikke spiser på barnas leker eller undertøy!

Kast aldri pinner til hunden, da dette lett kan føre til skader i munn og svelg!

 

 

  

Trening og mosjon
Valper tolererer dårlig ensidig bruk av muskler og skjelett. Det er derfor fint å leke i hagen eller løpe løs i skogen, men vær forsiktig med lange turer i bånd til hunden er moden nok for dette.

Valper vokser raskt, men skjelettet bruker lang tid på å modnes og bli sterkt. Valper i 3-6 måneders alder er derfor ganske skjøre, og et uheldig fall fra sofa eller seng kan være nok til et beinbrudd. Vent også med sykkelturer til hunden er to år.

 

Reisesyke
Mange valper blir lett kvalme ved bilturer. Vi anbefaler å ha hunden i et bur, samt å prøve Adaptil. Dette er et duftferomon som motvirker stress.

 

Tordenvær
Igjen anbefaler vi å prøve Adaptil. Ofte hjelper det at vi som eier er rolige, og på nyttårsaften kan man gjerne gå en lang tur med hunden slik at den blir trøtt. Hunden bør oppholde seg i et rom hvor den ikke ser rakettene, og man kan gjerne sette på litt musikk. Det finnes også en CD hvor man gradvis venner hunden til å tolerere høye lyder. Det finnes nå også et veterinærpreparat som heter Sileo, som er angstdempende ved fobi for høye lyder.

 

Forsikring
Vi anbefaler alle å forsikre dyrene sine. Det finnes flere gode selskaper, men pass på at det dekker sykdom, ikke bare livsforsikring, og at det fortsatt gjelder etter at hunden har fylt 10 år. Forsikringssummen bør helst være       kr 50 000.

 

 

 

 

© 2024 Nedre Glomma Dyreklinikk AS. Organisasjonsnummer: 915 846 149 | Personvernerklæring